top of page

ПЕРШІ КРОКИ І СОЦІАЛЬНА ХОДА


Сьогодні про те, як насправді виглядає хода малюка та чому вона відрізняється від ходи дорослого, а також відповіді на запитання, які часто повторюються в повідомленнях: 1. Коли очікувати перших кроків? 2. Соціальна хода - що воно таке? 3. В чому різниця ходи дитини та дорослого? 4. Що може турбувати в ході дитини і коли звернутись до спеціаліста?

На початок про те, якими є перші кроки і коли їх очікувати. Передусім, перші самостійні кроки кроки- це, зазвичай, два-три кроки на короткі відстані між батьками, від одних меблів до інших, від меблів до батьків ітд.

У перших кроках малюк НЕ МОЖЕ зупинитися або змінити напрямок і це НОРМАЛЬНО. Часто ці кроки роблять враження, ніби дитина наздоганяє свій центр маси тіла і біжить по інерції до першого можливого пункту зупинки.


Перші кроки можуть бути навшпиньки, але при умові, що дитина вміє поставити повну стопу на підлогу при опорі.

Далі перші кроки поступово переходять на вищий рівень вдосконаленої ходьби - хода соціальна. В процесі соціальної ходи дитина може зупинятися, повертатися, змінювати напрямок, присідати, вставати і знову йти. І все це без падінь. У перших кроках, як уже згадувала, таких зміни напрямку руху відсутні.


Дослідження, які проводились фізичними терапевтами та суміжними фахівцями у цьому напрямку, вказували на те, що соціальну ходьбу освоїли: • 50% здорових обстежуваних дітей віком 14 місяців, • 90% 16-місячних дітей, • 100% дітей у 18 місяців.

Тож, на соціальну ходу у дитини є час до 18 місяців, а за деякими джерелами до 24. От вам і відповідь на два перші запитання.

Тож у чому різниця в ході дорослого і дитини? *Ширший крок - бо маємо широку опорну площину. Опорна площина - це відстань між бічними щиколотками, яка у дітей є більшою за ширину їхнього тазу. *Коротший і значно повільніший крок (діти менші/нижчі за дорослих, а отже, і кроки коротші та повільніші). *Коротший цикл ходи. Він починається з моменту торкання п’яткою поверхні. Далі йде пропульсія (перекочування стопи та відштовхування від великого пальця стопи). Далі ця ж стопа переходить у фазу перенесення, відповідно, інша нога розпочинає фазу стійки(оскільки розпочинає контактувати п’ятою з землею). *Час циклу ходи змінюється і у річного малюка займає 0,70 секунди, у 7-річки- 0,85 секунди, у дорослого - 1,06 секунди. *Діти до певного віку ставлять стопи на землю цілком, з відчутним лясканням. *Діти наслідують ходьбу дорослого, торкаючись п’ятою поверхні, приблизно по 18-му місяці. *У фазі стійки коліна призігнуті. *Нижня кінцівка фазі маху знаходиться в зовнішній ротації. *Рухи рук не синхронізовані з рухами ніг.


!Здорова дитина ніколи не робить перших кроків з опущеними руками, а розводить їх в сторони, наче крила, використовуючи антигравітаційні механізми (це дає їй додаткову площину опори, хоч і в повітрі).

В спробі пригадати річну дитину під час ходьби виникає асоціація - крилоподібні ручки, широка площина опори :)


Отож, що у ходьбі дитини повинно насторожити і коли звернутись до фахівця? Найкраще оцінювати ходьбу вже на етапі соціальної ходи (від перших кроків минає близько 1,5-2 місяці). Настожити повинні наступні ознаки: *Асиметрична хода - в ходьбі бере участь лише одна сторона тіла, одна рука, одна нижня кінцівка. *Шаркання ногами, шкутильгання. *Хода лише навшпиньки, без опускання всієї стопи на підлогу. *Стійка лише на пальцях ніг. *Відсутність спроб самостійного пересування після 18 місяців.


Здається, добігла до кінця, хоч і дуууже скорочено, адже тема ходи - то прірва без дна.


5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page