top of page

Слінг чи ергонаплічник?

Чи те і те погано?

Оскільки точки зору з приводу носити/не носити дитину в допоміжних засобах для носіння різко розбігаються, висловлю свою думку. Звісно, підсилюю її посиланнями на дослідження в цьому напрямку.


Результати одного з таких досліджень вказують на те, що носіння новонароджених може бути ефективним інструментом для сприяння прив‘язаності.

Прив‘язаність є емоційно-вольовим зв‘язком, який виникає між дитиною і її батьками/опікунами, який дає малюку почуття безпеки і потрібності.

Як на мене, величезний плюс, адже з перших днів дає дитині зрозуміти, що мама поряд і завжди готова забезпечити спокій та комфорт.

Ще одне дослідження, правда, 1986 року, проведене канадськими педіатрами, розповідає про скорочення часу плачу дітей, яких носили, аж на 43% в цілому! І на 53% в вечірній час! Ну чим не чудово?! В тому ж дослідженні йшлось про швидшу продукцію окситоцину у мам, які носили малюків і, відповідно, кращу лактацію .

Слінгоносіння активно промується Американською академією педіатрії, оскільки дозволяє знизити показник деформацій голівки (сплощення голівки). Оскільки сон на спині настійливо рекомендується з метою профілактики синдрому раптової ліжечкової смерті(SIDS), значно побільшало випадків деформацій кісток черепа. Періодичне носіння в слінгу знижує час перебування на спині і дозволяє уникнути тиску поверхні на голівку дитини.

Носіння в слінгу схвалено Асоціацією ортопедії, оскільки дозволяє значною мірою запобігати дисплазії тазо-стегнових суглобів.

То, оскільки носіння є ок, чи є різниця, в чому носити?

О, так! Подібності у тому, що тут і тут дитина розміщена вертикально, а, оскільки в цьому віці немає фізіологічних вигинів хребта, які мали б амортизувати навантаження, чи вертикальне носіння допускається?

Отож, у новонародженого повний кіфоз (див фото) Що це означає? А, власне, те, що будь-який ергорюкзак, а трохи їх вже протестувала, не утримає такого ж фізіологічного кіфозу, бо не дозволить забезпечити відповідного згинання і відведення у тазо-стегнових суглобах. А тканий шарф дозволить!

Чому так? Бо відповідне забезпечення тазо-стегнових суглобів дозволить утримати таз у відповідному нахилі і забезпечити хребет від надмірного у тому віці розгинання.

До чого я все це?


Чи то шарф чи наплічник, в будь-якому випадку їх треба допасувати до дитини, а не навпаки. Найкраще це вміють показати сертифіковані слінгоконсультанти.

О, і мало не забула про КЕНГУРУШЕЧКИ, але читачі нагадали і про цей «витвір зручності». Здається, в Україні він теж розкритикований і недарма.

У Польщі його назва «вісядло» - вісидло. Назва говорить сама за себе і позиція абсолютно далека від ергономічної, бо вся маса тіла тримається десь на промежині, а в додатку маємо надмірне перерозгинання хребта; а ніжки бовтаються без жодної підтримки, перерозтягуючи суглобові капсули.





Та й сама модель, демонструюча девайс на третій світлині, займає неергономічну позицію, бо тонкі лямки неспроможні забезпечити доброго перерозподілу маси тіла. Мабуть, далі й писати не треба. Бачите різницю?

Тож, коли слінг, а коли ерго? Оскільки згинальну позицію тазостегнових суглобів з їх відведенням і зовнішньою ротацією не просто утримати носінням на руках (по кількох хвилинах малюк сповзає), то тканий шарф (слінг) дозволить цю позицію утримати.

У ергорюкзаку частенько дітки сповзають в одну чи іншу сторону+ гравітація ще більше насилює асиметричне положення. Для носіння в ерго має бути стабільна вісь тіла (про це вже згадувала), і тої стабільності очікуємо між 4-6 місяцем, тоді лише варто розглянути ерго, а до цього моменту краще таки надати перевагу слінгу.

Чому я про це пишу? Бо отримую на цю тему запитання від батьків і активно її вивчаю, з тією ж метою навіть закінчила дрезденську школу носіння ClauWi.

У перші дні війни за сприянням Centrum Noszenia (Краків), на польсько-український кордон було передано близько 400 ерго та слінгів, які дали можливість мамам з дітьми хоч мінімально розвантажити руки і дати малюку бути поряд і почутись хоч трішки безпечніше…

Sidharthan S., Kehoe C., Dodwell E (2020). Post-Natal Positioning through Babywearing: What the Orthopaedic Surgeon Needs to Know. JPOSNA, 2(3). https://www.jposna.org/ojs/index.php/jposna/article/view/131.

Little E.E., Legare C.H., Carver L.J. Culture, carrying, and communication: Beliefs and behavior associated with babywearing. Infant Behav Dev. 2019 Nov;57:101320. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31103747.

Anisfield E., Casper V., Nozyce M, Cunningham N. Does Infant Carrying Promote Attachment? An Experimental Study of the Effects of Increased Physical Contact on the Development of Attachment. Child Dev. 1990 Oct; 61(5)1617-27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2245751.

30 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page