top of page
  • Фото автораMarta Smyk

АСИМЕТРІЯ У НЕМОВЛЯТ

#асиметріянемовлят Частою причиною звернень батьків до спеціалістів в галузі педіатрії є одностороння ротація голови дитини. Частина таких візитів закінчується фразою: "це фізіологія, з ростом і розвитком мине" .

Сучасна фахова література підтверджує хибність даної гіпотези і вже на першому огляді новонародженого спеціаліст повинен оцінити амплітуду (як активну, так і пасивну) і якість обертання голови дитини в положенні лежачи на спині і животі.

У різних наукових публікаціях тенденція до повороту голови в один бік вважається фізіологічною до 2, 5 -3 місяців і у цьому віці пояснюється вираженим впливом АШТР.

За спостереженнями фізичної терапевтки Barbarу Zukunft-Huber (Німеччина), про «улюблену» сторону можемо говорити лише тоді, коли дитина ефективно повертає голову як ліворуч, так і праворуч, але частіше обирає одну сторону.

Якщо дитина може повернути голову лише в одну сторону, мова йде про вимушену позицію, яка часто супроводжуватиметься одностороннім нахилом тулуба.

Причинами вищезгадуваного положення можуть бути: післяпологові ураження грудинно-ключично-соскоподібного м язу, KISS-синдром (Kinematic Imbalances due to Suboccipital Strain) – стосується порушення суглобових з’єднань потиличної кістки з шийним відділом хребта; незначні порушення регуляції ЦНС; розлади нейрогенного походження краніосиностоз (зрощення черепних швів).

Вимушене обертання голови з бічним нахилом практично завжди супроводжується асиметричною позицією тулуба, тазу, кінцівок. Статична асиметрія може переходити у функціональну: функції хапання, перевертання, позиція в положенні на боці будуть асиметричними.

Для диференціальної оцінки спонтанних рухових вмінь при асиметрії є наступні діагностичні критерії: ■ якщо дитина в положенні як на животі, так і на спині керує погляд в одну і ту ж сторону – порушення м' язового і суглобового походження; ■ якщо поворот голови в положенні на животі і на спині в різних напрямках, швидше за все, маємо справу з порушенням координацї ЦНС (часто спостерігається у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку);

■ голова зротована з одночасним бічним нахилом— можемо припускати наявність обмежень шийного відділу хребта.

Olszewska A, Hanger W. 2019:Asymetria ułożęnia głowy u niemowląt i wpływ na globalny rozwój ruchowy. Przegląd pediatryczny, 2, s 122—125

Agata Michalska, Małgorzata Szmurlo i in.2017:Congenital muscular torticollis - an overview of treatment methods. Child Neurology, 70-74


589 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page