top of page

ВІЗИТ У ФІЗИЧНОГО ТЕРАПЕВТА - МОДА ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?

Чи кожну дитину раннього віку повинен оглянути фізичний терапевт? Ні, немає такого обов'язку, якщо вагітність не була під загрозою, пологи пройшли нормально і дитина народилась здоровою.


Однак, навіть тоді більшість батьків свідомо звертаються до фізичного терапевта, щоб отримати інформацію щодо моторного розвитку дитини та доцільності додаткового втручання. Якщо ж малюк віднесений до групи ризику, така консультація необхідна, щоб в максимально можливий спосіб підтримати моторні вміння малюка і допомогти адаптуватися в середовищі. До групи ризику відносяться : -передчасно народжені діти; -новонароджені, анамнез яких був обтяжений серологічним конфліктом і гіпоксією; -доношені діти з низькою масою при народжені (менше 2500 г); -діти з низьким показником по шкалі Апгар; -новонароджені з генетичними та соматичними порушеннями; -з TORCH - синдромом та ін.

У дитини «групи ризику» шкідливі фактори можуть впливати на ЦНС як внутрішньоутробно, так і в часі пологів чи після народження.


Теорія нейропластичності вказує на можливе нівелювання нейрофізіологічних порушень в процесі росту і развитку дитини, однак, в частини обстежуваних спостерігаються процеси затримки психомоторного развитку, частіше у напрямку спастичного, дискинетичного чи гіпотонічного синдрому.


Коротко про те, ким є фізичний терапевт у Польщі. Це спеціаліст з ВИЩОЮ МЕДИЧНОЮ ОСВІТОЮ, з активною ліцензією на медичну практику (у Польщі це - PWZf), вірогідність якої можна перевірити на сайті Національної Палати фізичних терапевтів Польщі https://kif.info.pl/rejestr/

Кожен фізичний терапевт може працювати з дорослим пацієнтом, а робота з дитиною, особливо в періоді новонародженості, раннього віку чи з дитиною з особливими потребами вимагає знання нейророзвиваючих методик, а також розуміння моторного онтогенезу.

УВАГА! ФІЗИЧНИЙ ТЕРАПЕВТ- НЕ масажист, НЕ хіропрактик, НЕ остеопат, а масаж є лише однією з допоміжних технік, яка застосовується за наявності показань і, як монотерапія, не має підтвердженої ефективності в ранньому дитячому віці. До того ж, масажист у Польщі не може самостійно прийняти рішення щодо виконання лікувального масажу дитині, оскільки це компетенція виключно фізичного терапевта і лікаря реабілітаційної медицини.

Будьте чуйні у виборі спеціаліста і перевіряйте його ліцензію. Якщо щось піде НЕ ТАК, відповідальність ляже на фахівця, який без правних компетенцій взявся "лікувати" і на вас, як особи, відповідальної за здоров'я і безпеку малюка.


8 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page